8 Nisan 2015 Çarşamba

YAŞAMIN DİNSEL İNANÇLARLA ŞEKİLLENDİĞİ ÜLKE MALAYSİA



Malaysia  bir güney asya ülkesidir. Ve Türkiye’ye uzaklığı yaklaşık 10.0000 km.dir. Malaysia’da başta Malaylar olmak üzere Çinliler ,Hindular ve onlarca etkik kökenli insan yaşar. Ülkede  % 50 ‘nin üzerinde  Müslüman Malaylar ( Şafii mezhebinden),Çinliler (Budist), Hintliler ( Hindu) ve onlarca etnik kökenli insan  inançlarına göre özgürce  yaşayarak mükemmel bir mozaik oluşturmuşlardır. Burada bulunduğum sürede ve halende Malaysia’da yaşıyorum ne bir kavgaya ne bir ağız dalaşına rastlamadım. İnançlar asla dillendirilmez zaten  birbirlerine baktıkları zaman hangi millet ve inanç sahibi oldukları  anlarlar. Ve saygı gösterirler.   Türkiye’ye baktığımda  ise  bunun artık mümkün olmadığını görmemek için kör olmak lazım. Kökenler ayrıştı ve insanlar eskisi gibi birbirlerinin inançlarına saygı göstermiyorlar.
Malaysia da günlük yaşam dinsel inançlarla şekillenmiştir. Herkes inancına göre hareket eder, resmi dairelerde ve her yerde dinsel inançlarını simgeleyen elbiseyi rahatlıkla giyebilirler ama resmi dairelerde Malayca konuşulur. Bunun dışında her yerde istediği dili konuşmak serbesttir.
Evlilikler kendi inanç çerçevesinde gerçekleşir ve inanç merkezlerinde yapılır. Yani bir Müslüman  hindu ve budistle evlenemez.   Ancak  Hindu ve Budistin Müslüman olması halinde bu gerçekleşebilir.   Tüm evliliklerde Müslüman olsun ,diğer kesimler olsun  evlenen çiftlerin  ayni inanca sahip olması şarttır Müslümanlar Cami’de,  Diğer kesimde kendi inanç merkezlerinde nikah kıyarlar.
MÜSLÜMAN MALAYSİA’DA EVLİLİK AKİTLERİ VE DE  AKLIMIZA GELEN SORULARA YANITLAR.
Daha önce belirttiğim gibi Malaysia’da çoğunlukla Müslüman malaylar (Şafi Mezhebinden) yaşar. Bunların Evlilik ve evlilik akitleri konusunu incelemek için 4 soruya yanıt vermemiz gerekir. Bu yanıtları Türkiye ile  de kıyaslarsak bildiğimiz  bazı bilgilerin yanlış olduğunu görürüz. .  İşte 4 soru ve açıklama:

1.KIZLAR FLÖRTE EDEBİLİR Mİ?
2.4 EVLİLİK MÜMKÜN MÜ ŞARTLARI NELERDİR?
3. ZİNA OLABİLİR Mİ?
4.EVLİLİK VE EVLİLİK ŞARTLARI NELERDİR ?


YAKINDA