20 Ocak 2014 Pazartesi

RAMBUTAN (DIŞI DİKENLİ, İÇİ İSE NEFİS)





                   Rambutan Malaysia’da çok tüketilen bir tropikal meyvadır. Dışı yumuşak dikenlerden oluşan tropik bir meyve.içi koyu jel kıvamında ve bu jel yenilirken çekirdeği yenilmiyor.  Rambutan bol miktarda c vitamini, karbonhidrat, protein, kalsiyum ve demir içerir. Tadı ise mükemmeldir.



                       Rambutan (Nephelium lappaceum), Anayurdu Malaya yarım adası olduğu tahmin edilen bir ağaç olup, Tayland, Malezya, Vietnam ve Kamboçya gibi Uzakdoğu ülkelerinde üretilmektedir.
                       9 m. yüksekliğe kadar uzayabilir ve meyveleri salkım halinde oluşur. Meyvelerin dış kabuklarının rengi, sarı ile kırmızı arasında değişir ve üzerlerinde uçları sivri ve yumuşak dikenleri bulunur. İki çeşit Rambutan vardır. Biri emilerek tüketilir( Rambutan Telan) Telan Malayca’da yutmak demek. Eğer yutulursa kabızlık oluşabilir o nedenle de emilerek tüketiliyor, diğeri  ise kolaylıkla ısırılarak yenebilir. Rambutan alınırken bu husus satıcıya sorulmalı. Burada satıcılar son derece samimidir. Para kazanmak için sahtekarlık yapmazlar  hele Müslümansa  çok samimi ve candan cevap verecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder